torsdag 3 januari 2008

Brrr

La idag märke till att Vingklippt ängel är katalogiserad klassificerad indexerad whatever, 6 poäng biblo och jag har afasi, Vl i Nacka Vla i Stockholm. Skönlitteratur förvisad/upphöjd till facklitteraturhyllan, biografierna hade jag förstått kanske men blivit irriterad jag blev bara lite förvånad hjälp

/Pappa är flata på skengravid.blogspot.com 14/6-07.

Det tycks även råda viss osäkerhet: vissa av dessa böcker får inte äran (om det nu är en ära) att kategoriseras som skönlitteratur av biblioteken - istället hamnar de under psykiatri och behandlinsmetoder, samtidigt som de bedöms av litteraturkritiker i dagstidningarna.

/Tova Gerge och Maria Margareta Österholm i Bang 4/2007.

Inköp:
Lyckostpulvret av Joanna Rubin Dranger, Pocket Shop, 65 kronor
Catherine M:s sexuella liv av Catherine Millet, Myrorna, 10 kronor
Spansk gryta, Chutney, 70 kronor

Bussarna gick trots snön, men var fan är posten?

We are turning cursive letters into knives
Bikini Kill - Bloody ice cream



4 kommentarer:

karl dubbelmoral sa...

på SUB är vingklippt ängel katalogiserad under Lz, vilket alltså är biografi med genealogi; särskilda personer. känns lite märkligt, jag citerar "klassifikationssystem för svenska bibliotek": "Lz: kan ej uppdelas geografiskt. hit hör även biografier över furstar, som blivit regenter efter 1980 (med dubbelklassificering på K). Biografier över före 1980 regerande furstar dock till K."

haha, konstigt, hon borde ju stått under Gcz (biografi särsk. svenska författare) om de nu måste se den som en biografi och inte som skönlitteratur.

men, hör och häpna, på socialhögskolans filial är den katalogiserad under H, som sig bör, imponerande av vår lilla filial minsann!

kram

(från kalle har tråkigt på jobbet)

Anonym sa...

VL och VLA handlar om medicin, psykologi och sånt. Vlaa handlar om psykoser. Jag har inte läst boken, men en kompis till mig känner författaren och hon har schizofreni. Boken handlar säkert mycket om depressioner och schizofreni så det är nog därför den hamnar där. Den kanske är bra att ha för folk med samma besvär.

karl dubbelmoral sa...

scharonne: men det är ju ändå en skönlitterär bok om psykiska problem, om än självbiografisk, och inte en fackbok? med ett sådant resonemang skulle man kunna katalogisera en massa skönlitterära böcker under olika fackhyllor utifrån vad de handlar om - vad sägs om exempelvis "främlingen" under De, "räddaren i nöden" under E:oa eller "jack" under Ohj? (haha)

poängen är väl att det känns så typiskt att just vingklippt ängel bara ses som handlandes om psykiska problem, och på så sätt genom härskartekniken katalogisering fråntas sitt litterära värde.

Pappa är flata sa...

tack karl